Misschien heb je wel meerdere zakelijke ideeën. Dan heb je daar ook meerdere verschillende ondernemingen voor nodig. Hoe is het eigenlijk mogelijk om verschillende ondernemingen gelijktijdig te leiden en daar dan nog succesvol in te zijn? Dat doe je door de regels goed te volgen.
Werken in een eenmanszaak
Er zijn meerdere soorten ondernemingen die je kan opzetten. Zo kan je voor een NV of BV gaan, of is er de mogelijkheid om een Vennootschap onder Firma, of VOF, te leiden. Daarnaast is er natuurlijk de bekende eenmanszaak. Om meerdere ondernemingen naast elkaar te zetten is de eenmanszaak vaak een belangrijke factor hierin. Je kunt echter nooit twee eenmanszaken naast elkaar hebben. Wel meerdere activiteiten onder een naam.
Ondernemingen ernaast zetten
Naast je eenmanszaak mag je wel ook ander soorten ondernemingen zetten. Zo kan je bijvoorbeeld een VOF beginnen. Dit is eigenlijk een vergelijkbare rechtsvorm als de eenmanszaak, maar dan met meerdere personen aan het hoofd van de onderneming. Een belangrijk voordeel is ook dat je meerdere VOF’s mag hebben naast je eenmanszaak of naast elkaar.
Combineren met een BV
De combinatie eenmanszaak/VOF is niet de enige die aantrekkelijk is. Het is ook een goede optie om een BV ernaast te zetten. Voor de BV geldt, net als voor de VOF, dat je er eindeloos veel van kan opzetten. Je kan dus meerdere BV’s oprichten, maar ook BV’s naast je eenmanszaak of VOF oprichten. Zo kan je je activiteiten goed van elkaar structureren. Gebruik je meerdere BV’s, richt dan wel ook een holding op.
Punten om op te letten
Er zijn enkele punten waar je goed op moet letten. Zo moet je goed kijken naar hoe de regels rond de aftrekposten bij elke rechtsvorm anders zijn. Let ook op dat je in een BV met een salaris te maken krijgt en niet leeft van de facturen, hier gelden regels voor. Je kan jezelf niet vanuit je eenmanszaak verhuren aan je BV.