Wie een te lange takenlijst heeft, kan onrustig worden. Het is echter vaak zo dat er ook allerlei dingen op staan die helemaal niet op korte termijn hoeven te gebeuren. Daarom is het tijd om eens op een andere manier een takenlijst te leren opstellen.
Overstappen op de PARA-methode
Het is slim om over te stappen op de PARA-methode. Daarbij kijk je naar project, area, resource en archive In de eerste plaats gaat het om projecten. Dit zijn alle taken met een naderende deadline. Wanneer de deadline nabij is, dan moet dit punt dus hoog op je takenlijst staan. Ongeacht wat voor soort taak het is.
Zaken zonder deadline
Area staat in deze methode voor zaken zonder deadline. Je kan dan denken aan persoonlijke ontwikkeling, of aan verbouwingen die je voornemens bent. Ook hiervoor geldt dat het taken op allerlei vlakken zijn, ze hebben alleen geen dringende noodzaak om direct te doen. Die hoeven dus ook niet hoog op de lijst te staan.
Bronnen om te gebruiken
Resources staat in dit plan zoals je mag verwachten voor bronnen. Dit zijn dingen waar je iets aan kan hebben op termijn. Daar kan je dingen in zetten die je moet onthouden voor mogelijk gebruik in de toekomst. Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die een bepaalde vaardigheid heeft die je op enig moment een keer wilt benutten om een project af te ronden. Deze hoeven niet hoog op je takenlijst te staan, maar het is wel fijn wanneer je ze ergens kan terugvinden.
Het archief
Het is natuurlijk ook belangrijk om zaken van je takenlijst af te voeren. Hiervoor gebruik je Archive, of archief. Dit zijn zaken die ooit eens in je leven gespeeld hebben, die je nog wel ergens opgeslagen moet hebben voor het geval dat, maar dit niet meer op je takenlijst thuishoren. Zo kan je ook zaken opschonen.