Iets meer dan de helft van Nederland bestaat uit de Noordzee. Daardoor liggen er veel kansen om energie uit water te halen. Het probleem hiervan is echter dat de kosten nogal kunnen oplopen. Een pilot kan al snel enkele miljoenen kosten en slechts 5 procent redt het uiteindelijk.
Energie uit de zee
Er zijn verschillende startups die met mariene energie bezig zijn. Zij benutten getijden, golven en stromingen. In de zee liggen veel kansen, vooral ook omdat energie uit water op dit moment slechts een kleine rol speelt in de energievoorziening in Nederland. Terwijl het straks wel al mogelijk is om zo’n 10 procent van de Nederlandse energiebehoefte via de zee te vervullen. Dit kan bijvoorbeeld door stromingsenergie te benutten of door dynamo’s te gebruiken.
Gerichte accelerator
Om te zorgen dat het potentieel benut wordt, is het belangrijk om met een accelerator te werken. De startups kiezen bij voorkeur niet voor een standaardaccelerator, maar juist voor een partij die gericht is op deze branche. Die werken dan ook direct nog eens voor langere tijd samen. Vaak voor periodes van enkele jaren. Het kost nu eenmaal veel tijd om producten van dit type te testen. Die testfase gebeurt ook nog eens op zee, een domein van de overheid. Gerichte hulp is dus belangrijk.
Eerdere successen
De juiste accelerator kan ook van grote waarde zijn. Zo zijn er al eerdere successen geboekt waar het gaat om zonneprojecten op het water. Daar wordt nu geëxperimenteerd met grote zonneparken in de zee. De drijvende zonnepanelen trekken ook wereldwijd al bekijks. Dit zijn projecten van 50 miljoen euro. Al is daar wel subsidie van de Europese Commissie voor te verkrijgen. Dit is ook belangrijk, want de sector zelf heeft vaak het vermogen niet om deze bedragen op te hoesten. Zo draagt de hulp van de accelerator bij.