Zoals elk jaar geldt, is het ook in 2022 zo dat de nodige regels voor ondernemers veranderd zijn. Het is goed om deze even op een rij te zetten. Zo weet je waar je op moet letten.
Vergoeding voor thuiswerken
Het is vanaf 2022 zo dat werkgevers een vergoeding van 2 euro per dag mogen bieden voor de kosten van het thuiswerken. Zonder dat daar belasting over geheven wordt. Het is geen verplichting. Dit kan dus in onderling overleg worden besloten.
Reiskostenvergoeding zonder belasting
Niet alleen de thuisvergoeding is onbelast. Ook de reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer blijft gehandhaafd. De vaste reiskostenvergoeding vervalt, het gaat vanaf 2022 alleen om de daadwerkelijk gemaakte reiskosten.
Verandering in inkomstenbelasting
Het tarief voor inkomstenbelasting voor ondernemers, bijvoorbeeld zzp’ers, wordt iets lager. Het was 37,1% en wordt 37,07%. Dit gaat om het tarief in de eerste inkomensschijf die de belastingdienst hanteert.
Hoger minimumloon
Het wettelijk minimumloon gaat 24 euro omhoog. Dat wordt voor mensen van 21 jaar en ouder daarom 1725 euro per maand. Een half jaar geleden ging het ook al met 17 euro per maand omhoog. Dit geldt dus voor alle werknemers.
Verandering in zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek gaat juist iets omlaag. Het bedrag dat ondernemers van hun winst mogen aftrekken gaat over een periode van tien jaar sinds 2020 stap voor stap om laag. Uiteindelijk moet het naar €5.000,-. In 2022 gaat het om een bedrag van €6.310 dat mag worden afgetrokken.
Aanpak belastingontwijking
Het is al enige tijd duidelijk dat belastingontwijking hoog op de agenda van de overheid staat. De aanpak van bijvoorbeeld brievenbusfirma’s zal daarom ook intensiveren in 2022. Dit is bijvoorbeeld te zien aan het verdwijnen van enkele van de bekende belastingvoordelen voor ondernemers die in Nederland van kracht waren. Ook worden internationale bedrijven vaker belastingplichtig in Nederland. Daarvoor zijn specifieke regels opgesteld.